In 2012 is voor het eerst de suzukii-fruitvlieg Drosophila suzukii (Matsamura) in Nederland aangetroffen. Deze van oorsprong Aziatische soort heeft zich in de afgelopen jaren in hoog tempo over Europa en Noord-Amerika verspreid. De suzuki-fruitvlieg is schadelijk doordat de vrouwtjes in staat zijn hun eieren te leggen in rijpende vruchten van een groot aantal fruitgewassen. Dit in tegenstelling tot andere fruitvliegen die eieren leggen op beschadigd overrijp fruit. Het zijn vervolgens de larven die de meeste
schade veroorzaken. Kleinfruit (o.a. aardbei en bessen) en steenfruit (vooral kersen) zijn de gewassen die het meest gevoelig zijn voor aantasting door de suzukifruitvlieg.

In Nederland worden deze gewassen op bijna 4.500 ha geteeld, vooral in Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De ervaringen met de suzuki-fruitvlieg in Zuid-Europa en Noord-Amerika baren de Nederlandse fruittelers grote zorgen. Die zorgen betreffen niet alleen de directe schade door de suzuki-fruitvlieg, maar ook het grote aantal bespuitingen met breedwerkende insecticiden dat vooral in Noord-Amerika wordt ingezet om aantasting te beperken.

Boordevol informatie over de teelt, bemesting, bestuiving etc...
bb2.png